Van een Simkaart ter grootte van een creditcard komen we op het niveau dat fysieke Simkaarten gaan verdwijnen. De nieuwe E-SIM is namelijk een virtuele kaart, die de klant en de provider een hoop voordelen biedt. Want dat de Simkaarten kleiner werden, zorgde vaak voor ergernis.
Wie ooit een iPhone had en vervolgens overstapte naar een Android-smartphone, of andersom, kent de ergernis: je wilt je nummer en je provider behouden, maar het is niet zo SIMpel als je Simkaart van het ene toestel in het andere te plaatsen. De maten verschillen, de kaartjes zijn te klein of te groot, en je vraagt je af waarom we in dit tijdperk, waarin haast alles virtueel is, nog aan de kleine chips ter grootte van een vingernagel vastzitten. Daarnaast is overstappen naar een andere provider al helemaal een doodvermoeiend proces voor wie vastzit aan een fysieke Simkaart.
Apple en Samsung
Juist twee telefoonmerken waartussen het gepriegel met Simkaartjes plaatsvond, kwamen met de E-SIM. Apple en Samsung presenteerden hun plan in samenwerking met GSMA, een koepel van mobiele telefoonproviders. Het idee is dat iedereen een virtuele Simkaart krijgt, met gegevens die toegankelijk zijn via een beveiligde server. Appleproducten als de meest recente iPad en de Applewatch zijn er al sinds vorig jaar mee uitgerust, en het doel is dat in alle landen consumenten straks kunnen kiezen voor de E-SIM.
Ondanks al deze veelbelovende toekomstmuziek is het nog even wachten voordat alle providers het gebruik van een E-SIM in Nederland ondersteunen. In Nederland hebben momenteel echter alleen T-Mobile en Vodafone toegezegd dit te doen, waar Tele2 het voorlopig alleen nog in andere landen doet.
Waarom een E-SIM?
We noemden het al eerder: de E-SIM biedt de smartphone gebruiker veel voordelen. De grootste is wel het gemak van het overstappen naar een andere provider. Waar daar nu e-mailwisselingen, aanvragen en veel wachttijden aan verbonden zijn, kan je in de toekomst met een paar klikken overstappen. Je hoeft alleen maar in te loggen op je beveiligde SIM-profiel, en je gegevens aan te passen. En daarnaast hoef je geen angst meer te hebben dat je een Simkaart kwijtraakt, of dat je de grootte moet aanpassen aan je nieuwe toestel!
Met de toename aan ´slimme´ apparaten kan de E-SIM er daarnaast in de toekomst voor zorgen dat je al je tablets, televisies, horloges en telefoons op dezelfde Simkaart kan aansluiten, waardoor je nog beter verbonden bent en al je gegevens op één plek kan inzien.
De evolutie van de Simkaart
De eerste Simkaart werd in 1991 uitgebracht en had de grootte van een Simkaart. Kun je het je voorstellen? 5 jaar later, in 1996, kwam de Simkaart uit waar een groot deel van de mobiele telefoongeneratie mee is opgegroeid: de kleinere Mini Simkaart met de vijf hoeken. De vorm bleef hetzelfde, de maten werden kleiner, toen in 2003 de Micro Simkaart werd uitgebracht. De komst van de iPhone 5 bracht de introductie van de Nano Simkaart met zich mee, en het gepriegel met simkaartjes en de ergernissen rondom overstappen met providers bereikten hier het hoogtepunt. De E-Sim was, in het licht van deze evolutie, dus een onvermijdelijke stap. Nu nog afwachten totdat iedereen in Nederland het kan gebruiken!