Onverwachte beperkingen bij onbeperkte bundels en bij bellen naar het buitenland

Voor veel consumenten is er na het afschaffen van de roamingkosten afgelopen 15 juni veel onduidelijkheid ontstaan over wat er nu precies goedkoper en duurder is geworden bij het gebruik van mobiel internet in het buitenland of bij bellen van en naar het buitenland. Een veel voorkomende gedachte is dat met het afschaffen van deze kosten er vanuit Nederland tegen standaard bundelkosten gebeld kan worden naar elk EU-land. Dat is niet zo; alleen het bellen vanuit een ander EU-land dan waar het abonnement is afgesloten naar een ander EU-land heeft nu eenzelfde lage tarief. Het geldt dus bijvoorbeeld als een Nederlander in Duitsland is en vanuit daar naar Italië belt. Er gelden ook geen roamingkosten als men vanuit een EU-land belt naar het land waar het abonnement is afgesloten, dus als in ons voorbeeld de in Duitsland verblijvende Nederlander naar Nederland belt. Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land is echter even duur gebleven of zelfs veel duurder geworden. Daarbij komt dat elke telecomaanbieder een net wat verschillende definitie heeft van wat onder EU valt. Het is raadzaam daar eveneens op te letten. Verder is internationaal bellen buiten de bundel duurder geworden omdat daar nu het Nederlandse tarief voor gerekend mag worden, wat hoger ligt dan het vorige tarief.

Nog een beperking die onverwachts is, is dat de onbeperkte bundels voor mobiel internet die dit jaar zo in opkomst zijn niet onbeperkt zijn in het buitenland. Afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse abonnementskosten is een maandelijks minimum vastgesteld dat veel lager ligt dan wat men mag veronderstellen bij de term onbeperkt. Om de relatie tussen abonnementskosten en beschikbare GB’s vast te leggen is er een vuistregel ontwikkeld die er als volgt uitziet ((((abonnementskosten/121)*100)/7.7)*2). Op het vakantieadres krijgt men voor een abonnement van €35 bijvoorbeeld 7.5 GB’s.

Verder is er veel anekdotisch bewijs dat er in veel buitenlanden een lagere internetsnelheid geleverd wordt dan de bundel belooft. Dit is begrijpelijk omdat Nederland een van de beste internetsnelheden van de wereld heeft. Niet alle netwerken rond vakantiebestemmingen kunnen daar aan tippen. Tevens worden lokale netwerken rondom toeristische trekpleisters massaal gebruikt, wat de snelheid voor eenieder drukt. Nog een reden voor de lagere snelheid is dat internationaal gebruik het aantal stappen in een netwerk vergroot.

Daarnaast voegen steeds meer telecomproviders een ‘fair use policy’ toe aan de voorwaarden van hun abonnementen. Hier staat onder andere in dat een in Nederland afgesloten telefoonabonnement niet te lang achter elkaar in het buitenland gebruikt mag worden. Het gaat om een periode van vier aaneengesloten maanden. Na zulk een periode moet er minimaal twee maanden in Nederland verbleven zijn. Verschillende providers hebben verschillende maatregelen opgesteld als een abonnee zich hier niet aan houdt, zoals extra kosten of een aanpassing van de bundel.

Bron van controverse was tenslotte de berisping van telecomaanbieder Youfone eind juli door de Reclame Code Commissie, hierna afgekort als RCC. De RCC heeft Youfone verboden nog langer de term onbeperkt te gebruikten in de omschrijving van haar producten. Youfone hanteert namelijk een maandelijks maximum van 15 GB ondanks dat geadverteerd wordt met ‘onbeperkte data’. Het maximum staat omschreven in de fair use policy van de telecomaanbieder. Het beleid voorkomt dat haar netwerken overbelast raken. Volgens Youfone is het maximum te rechtvaardigen omdat een gemiddelde klant 1 a 2 GB per maand gebruikt en omdat er geen extra kosten verbonden zijn aan overschrijding. Bij overschrijding wordt slechts de snelheid verlaagd. Toch is volgens de RCC de beperking van de bundel niet zichtbaar en duidelijk genoeg voor klanten en potentiële klanten waardoor het woord onbeperkt misleidend is. De RCC stelt dat veel klanten waarschijnlijk een andere keuze hadden gemaakt als ze goed waren geïnformeerd.

 

 

Plaats een reactie