Onbeperkte databundels domineren de telecommarkt

Afgelopen jaar werd er in Nederland steeds meer mobiele data verbruikt. De grootste reden is de ontwikkeling van ´unlimited´-telefoonabonnementen, waarbij klanten dus een onbeperkte, of in ieder geval een zeer grote, hoeveelheid aan data krijgen. 4G heeft een nieuw tijdperk op de telecommarkt ingeleid, zo lijkt het.

T-Mobile was in januari van het afgelopen jaar de eerste internetprovider die zijn klanten de mogelijkheid gaf onbeperkt internet aan te schaffen. Onbeperkte pakketten bieden een maximaal van 5 GB per dag, met de mogelijkheid 1 GB extra op te waarderen, volledig kosteloos. Het nieuwe ´unlimited´-pakket bleek het startschot voor een revolutie op de telecommarkt, want gelijk diende Tele2 zich aan met een soortgelijk, goedkoper product en viel er uit de jaarcijfers terug te lezen dat het dataverbruik gelijk de lucht in schoot.

In een kwartaal steeg het dataverbruik met ruim 16 miljard MB, een stijging die niet los valt te zien van het nieuwste product van internetaanbieders T-Mobile en Tele2. Een bevestiging van het gat in de markt en de populariteit die gepaard ging met het aanbod van onbeperkte abonnementen bleek wel uit het feit dat het marktaandeel van KPN, eerder in 2017 op zo´n 45 procent, zakte richting de 30 procent. KPN bood namelijk geen onbeperkte abonnementen aan en werd daar gelijk voor gestraft.

Toch lijkt het een kwestie van tijd voordat ook KPN zich op de onbeperkte bundels stort, zeker gezien het feit dat de onbeperkte bundels ook populair zijn voor totale internetpakketten, die ook voor bijvoorbeeld computers, laptops, tablets en smart-tv´s gebruikt kunnen worden. Het feit dat er, zoals eerder gezegd, een maximum per dag van 5 GB aan zit kan die vaste aansluiting bemoeilijken. Toch zijn dergelijke pakketten wel populair, zo blijkt uit de jaarcijfers van afgelopen jaar. Binnen een half jaar werd er tot bijna 100% meer vast-mobiele bundels verkocht, een stijging van 1 miljoen bundels naar 1,8 miljoen.

De stijging in zowel de verkoop als aanbod van vast-mobiele bundels en de toename van dataverbruik valt niet los te zien van de ontwikkeling van 4G-netwerken. Tegenwoordig kan in bijna heel Nederland gebruik gemaakt worden van 4G-internet, en ook in landen buiten Nederland is de internetsnelheid dankzij deze netwerken zeer hoog. Nu het steeds goedkoper wordt om in het buitenland te internetten, is het een logisch gevolg dat het dataverbruik in zo´n grote mate toeneemt. Smartphones worden er steeds meer op ingesteld dat ze veel data aankunnen en worden gebouwd op 4G-snelheid. In Nederland is het momenteel nog zo dat je vooral kan profiteren van 4G als je dichtbij een 4G-zendmast woont. Hoe dan ook, de ontwikkeling van smartphones, de bouw van zendmasten gepaard met goedkoper internet in het buitenland en een groter aanbod aan internetpakketten zorgt voor de verwachting dat het dataverbruik in 2018 alleen maar verder zal stijgen.

Plaats een reactie