5G pas in 2022 naar Europa: binnenkort al in omgeving Groningen

Steeds meer mensen maken gebruik van 4G verbindingen op hun smartphone en/of tablet, de sector is echter al een tijdje bezig met de ontwikkeling van 5G. Het lijkt er niet op dat de techniek op korte termijn beschikbaar zal zijn in Europa, al gaat er binnenkort wel een proef van start in Groningen. 5G moet snelheden tot 100x sneller dan 4G mogelijk maken, al is de kans groot dat we nog tot 2022 moeten wachten tot we er de beschikking over hebben.

Lancering tussen 2019 en 2025
Uit onderzoek van de Telecommunications Industry Association blijkt dat ongeveer een kwart van de Europese providers verwacht 5G tussen 2019 en 2022 te kunnen lanceren. Ongeveer de helft van de ondervraagde bedrijven heeft het idee dat dit langer gaat duren en mikt op 2022 – 2025. Het ziet er wat dat betreft naar uit dat het in ieder geval nog jaren zal duren voordat we daar de beschikking over hebben. De kans is groot dat providers eerst zullen werken aan een verdere optimalisatie van het 4G-netwerk, om hogere snelheden mogelijk te maken. In Korea zullen de eerste mensen al in 2018 gebruik kunnen maken van 5G, providers daar hebben de Olympische Spelen uitgekozen als lanceermoment.

Tot honderd keer sneller dan 4G
5G zal een flinke verbetering vormen ten opzichte van het huidige 4G, de snelheid ligt naar verluidt tot 100x sneller. Datapakketjes kunnen sneller van een apparaat naar een server en weer terugreizen. Een 4G netwerk doet daar nog enkele tientallen milliseconden over, bij 5G moet dit in slechts een enkele milliseconde mogelijk zijn. De snelheid van het internet kan daardoor flink omhoog.

5G-proef in Loppersum
Ondanks dat we in Europa nog een aantal jaren op 5G zullen moeten wachten kan men daar in Loppersum binnenkort al mee aan de slag. Het is een combinatie van KPN, TNO, Huawei en Ericsson die in Groningen aan de slag gaat om een test met 5G te houden. De proef moet er onder andere voor zorgen dat bedrijven die werken aan de ontwikkeling van het netwerk naar het meest noordelijke puntje van Groningen komen, een gebied dat tot nu toe vooral bekend staat om de aardbevingen.

Mogelijkheden voor de omgeving
Volgens TNO biedt een 5G netwerk in Loppersum geweldige kans voor bedrijven. In de toekomst zullen meer apparaten een aansluiting op het internet hebben, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om zelfrijdende auto’s of tractoren aan te sturen. Daarnaast moet het mogelijk worden om de wasmachine of de droger op afstand uit te lezen of te besturen, afhankelijk van wat de wens op dat moment is. Inwoners van Loppersum krijgen voorlopig geen toegang tot het 5G netwerk, er is wat dat betreft sprake van een test voor bedrijven, mede om de situatie goed onder controle te kunnen houden.

Plaats een reactie