Drie recente stappen voorwaarts voor T-Mobile

De Autoriteit Consument en Markt, hierna afgekort als ACM, houdt toezicht op onder andere het domein van de telecommunicatie. Recent heeft ze T-Mobile voor het gerecht gedaagd in verband met het door de provider sinds 2016 aangeboden gratis streamen van muziek. Het gratis streamen van muziek is deel van enkele van T-Mobile’s abonnementen. Het betekent dat er voor de klant geen data gerekend wordt bij het luisteren naar muziek via Spotify, Deezer, Nederland.FM, HitsNL, Tidal en Napster. Voor ander gebruik van het internet wordt er wel data gerekend. Dit laatste was volgens de ACM ontoelaatbaar omdat er een relatief prijsverschil ontstaat, wat leidt tot een onterechte beïnvloeding van de keuzes van de consument. De ACM viel specifiek of het volledig gratis streamen. Echter, de rechtbank oordeelde in april jl. dat T-Mobile’s abonnementen in deze vorm zijn toegestaan volgens de Europese wet. Volgens de Nederlandse wet mag het inderdaad niet, maar die is hier irrelevant.

De ACM gaat onderzoeken of T-Mobile’s abonnementen in strijd zijn met de netneutraliteit. Netneutraliteit stelt dat internet even snel en toegankelijk dient te zijn voor elk bedrijf, zodat het niet uitmaakt of de consument een website van een multinational of een ZZP’er bezoekt. De invalshoek van de ACM bij de vorige rechtsgang, was het gratis streamen. Nu dat niet gelukt is bezinnen ze zich op een mogelijke tweede rechtsgang, waar er getoetst wordt of de netneutraliteit niet wordt aangetast door het bovengenoemde relatieve prijsverschil dat ontstaat binnen T-Mobile’s abonnementen.

T-Mobile is in 2017, net als in 2016, het beste mobiele netwerk van Nederland. Dit volgt uit onderzoek gedaan door de P3-group. De P3-group is een onafhankelijk internationaal onderzoeksbureau, dat de internetsnelheid van grote providers in alle Europese landen onderzoekt. In Nederland werden naast T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 onderzocht. De verschillen onderling lijken volgens het door de P3-group gebruikte puntensysteem groot, omdat het onderzoeksbureau een verschil van 5 al als significant aanmerkt. T-Mobile scoorde 956 uit een maximum van 1000, Vodafone 931, KPN 930 en Tele2 921. Als consument merkt men echter weinig van de verschillen.
T-Mobile’s nummer een positie kan worden verklaard doordat haar investering in infrastructuur de afgelopen jaren de grootste was. De afgelopen jaren plaatste ze meer dan 11.000 nieuwe zendmasten; dat is meer dan het totale aantal in gebruik door bijvoorbeeld KPN. Daarnaast bezit T-Mobile specifieke frequenties die geschikt zijn voor het 4G en 4G+ netwerk. De provider speelt hiermee in op de vraag van de consument, die zijn telefoon steeds data-intensiever gebruikt en minder belt.

De verbeterde infrastructuur garandeert eveneens dat het dit jaar gemaakte Go Unlimited EU-abonnement haar houders tevreden houdt. Met dit abonnement is ongelimiteerde data beschikbaar op 4G snelheid. Sinds begin mei jl. geldt dit alleen nog binnen Nederland. T-Mobile’s Go Unlimited EU-abonnement is begonnen met 60 dagen lang ongelimiteerd datagebruik in andere EU-landen dan Nederland. Het abonnement was met 100.000 nieuwe abonnees binnen drie maanden zo succesvol, dat het ongelimiteerde is vervangen voor een maximum van 10 GB per dag. Het maximum geldt alleen voor andere landen dan Nederland binnen de EU. Volgens T-Mobile past deze aanpassing bij 98% van haar klanten.

Tenslotte werkt T-Mobile samen met Nokia Networks, Thales, Immarsat en Deutsche Telecom aan het European Aviation Network, hierna afgekort als EAN. Het EAN maakt het volgens T-Mobile dit jaar nog mogelijk toegang te hebben tot 4G-internet in het vliegtuig, bij vluchten boven Europa. Mobiel internet in het vliegtuig bestaat al wel. Het wordt aangeboden door Corendon, KLM en Lufthansa, maar deze halen bij lange na geen 4G-snelheid en zijn relatief duur. Met het netwerk opgesteld door o.a. T-Mobile, kan er bijvoorbeeld wel Netflix gekeken worden tegen naar verwachting relatief lage kosten.
Het EAN werkt door middel van satellieten en telefoonpalen in heel Europa waarop zenders zijn geplaatst, die de elektromagnetische golven uitzenden waarna overvliegende vliegtuigen ze op kunnen vangen. Men dient wel apart in te loggen op het EAN-netwerk. Men kan hiervoor het eigen telefoonabonnement niet gebruiken. De klanten van T-Mobile zijn dit keer dan ook luchtvaartmaatschappijen, en niet direct passagiers. De luchtvaartmaatschappijen bepalen de uiteindelijke kosten voor gebruik.

 

Plaats een reactie