Mobiel internet door groei steeds goedkoper

Op straat, in de bus, op het schoolplein en op kantoor zie je mensen met een mobiele telefoon in hun hand. De mobiel is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het toenemende gebruik komt mede door de toenemende functies van een smartphone en het gebruik van internet. Grote aanbieders zoals KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 voeren een hevige concurrentiestrijd op het gebied van mobiele telefonie. Het resultaat is een steeds lagere prijs voor met name abonnementen met databundels. Over het jaar 2016 is er een omzetdaling geweest in de telecommarkt van maar liefst 4 procent, zegt marktonderzoeker Telecompaper. Door het toenemende gebruik van internet beschikken de abonnementen over steeds grotere databundels. Dit maakt mobiel internetten steeds goedkoper.

De tijd dat een mobiel alleen nog gebruikt werd voor sms-en en bellen is al lang voorbij. Sterker nog, een groot deel van de mobiele telefoongebruikers gebruikt deze voornamelijk voor internet. Films en muziek streamen, Social Media, internetbankieren, shoppen, WhatsApp en online games zijn slecht enkele voorbeelden waar een mobiel tegenwoordig voor gebruikt wordt.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van telefonie. Uit dit onderzoek blijkt dat het bellen met een vaste telefoon in het derde kwartaal van 2015 een afname te zien was van 13 procent. Terwijl het bellen met een mobiele telefoon over dezelfde periode was toegenomen met 11 procent. Dit komt mede door het aanbod van mobiele telefoonabonnementen met onbeperkt bellen in het pakket.
In een jaar tijd is het mobiel internetgebruik toegenomen met maar liefst 16 procent. In 2016 was het datagebruik in Nederland 129 miljard MB terwijl in 2015 dit 114 miljard MB bedroeg. 62 procent van de gebruikers heeft een bundel met bellen, internet en sms’en in één pakket.

Ook gebruik glasvezel neemt toe
Er is een stijgende lijn te zien in het gebruik van glasvezel. Meer dan 1 miljoen van de huishoudens beschikt over glasvezel, zegt het Autoriteit, Consument en Markt. Zij hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van Glasvezel in Nederland. Glasvezel heeft als voordeel dat het razendsnel internet oplevert en minder gevoelig is voor storingen. De internetsnelheid kan oplopen tot 1000 Mbit per seconde en met als resultaat een sterke verbinding voor internet, tv en bellen. Glasvezel is ook steeds populairder aan het worden bij bedrijven. Zij kunnen hier met meerdere vestigingen tegelijk gebruik van maken. Je geniet nog steeds van een snelle verbinding wanneer je met een grote groep mensen tegelijk op het internet zit. Bedrijven als Vodafone en Tele2 kopen glasvezel in bij leveranciers als KPN en Eurofiber. Op deze manier spelen zij in op de vraag vanuit de consument en kunnen zij het hele pakket aanbieden.

 

Plaats een reactie