5G in aantocht, experiment in Groningen

De Chinese technologiereus Huawei en de Singaporese telecomaanbieder M1 hebben samen in Singapore begin dit jaar een experiment opgezet om 5G aan te kunnen bieden op de hoogste snelheid. Ze bereikten een resultaat van 35 GB per seconde. Hiervoor werd een zeer hoge frequentieband gebruikt, de zogenaamde E-band, op 73 GHz. Voor de consument betekent het dat in enkele seconden een film van hoge kwaliteit kan worden gedownload, wanneer diegene is aangesloten op het netwerk.

M1 en Huawei zijn samen al een paar jaar bezig aan de verdere verbetering van 4G. De hierbij verworven kennis wordt nu door hen toegepast om 5G sneller te maken. M1 werkt hiernaast nog samen met Nokia, om een netwerk aan te leggen in Singapore dat de verwezenlijking van het nieuwe 5G zal gaan vergemakkelijken.

De nieuwe hoge snelheden zijn nodig om virtual en augmented reality verder te realiseren. Daarnaast is 5G nodig om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken. Zelfrijdende auto’s verzamelen zeer veel informatie. Deze informatie wordt vervolgens naar een hoofdkantoor gestuurd ter verwerking. Hierna wordt deze informatie weer terug naar de auto gestuurd. Deze stappen moeten allemaal zo snel mogelijk verlopen. Een vierde technologie waarbij 5G onontbeerlijk is, is the internet of things. Bij the internet of things zijn apparaten via internet met elkaar verbonden en dit lijkt een 5G-snelheid te eisen voor succesvolle implementatie.

Dichter bij huis is Noord-Groningen het eerste agrarische gebied ter wereld waar met 5G wordt geëxperimenteerd. De andere gebieden waar een grootschalige proef met 5G loopt, zijn stedelijke gebieden in Zuid-Korea en Finland. Het idee voor het experiment komt van het Economic Board Groningen, hierna afgekort als EBG. De EBG heeft als doelstelling het stimuleren van de economie van Groningen en beoogt daaraan bij te dragen met deze proef. Het snelle 5G-netwerk zou bedrijven kunnen lokken. Onder meer de bedrijven KPN, Ericsson en Huawei doen mee, naast het onderzoeksinstituut TNO.

De CDA-fractie van de gemeente Dongeradeel in Noord-Groningen is enthousiast over het experiment met 5G dat de provincie aan het houden is. Ze zouden graag zien dat hun gemeente zich er bij aan zou sluiten. Het experiment hoeft volgens wethouder Van der Ploeg de eventuele aanleg van glasvezel niet in de weg te staan. Hij ziet 5G juist als een kans voor gebieden met weinig inwoners.

 

Plaats een reactie