De mogelijke terugkeer van onbeperkt internetten via de telefoon

T-Mobile bood op 16 januari jl. voor het eerst het Go Unlimited abonnement aan, een 2-jarig abonnement voor €35 per maand waarmee onbeperkt gebeld, ge-sms’t en geïnternet kan worden. Het abonnement is beschikbaar voor zowel bedrijven als particulieren.

Tien jaar geleden, toen het iPhonetijdperk in de kinderschoenen stond, was het echter gebruikelijk om onbeperkt te kunnen internetten op de telefoon. Van dit onbeperkte internet werd toentertijd enthousiast gebruik gemaakt door consumenten. Zo enthousiast, dat de netwerken van telecomaanbieders teveel onder druk kwamen te staan en overbelast raakten. Sindsdien zijn datalimieten bij smartphoneabonnementen de standaard geworden als oplossing hiervoor.

De motivaties van T-Mobile voor het aanbieden van het onbeperkte smartphoneabonnement zijn echter niet volledig duidelijk. Uit geruchten zou blijken dat de telecomprovider zijn Nederlandse tak van de hand wil doen. Met het onbeperkte abonnement zouden dan in korte tijd veel nieuwe klanten geworven kunnen worden, waardoor de verkoopprijs zou stijgen. Het onbeperkte abonnement kan bij een overname weer verdwijnen, omdat in een dergelijke situatie de abonnementen aangepast kunnen worden. CEO Mark Kramer heeft laten weten dat het nieuwe abonnement waarschijnlijk de gemiddelde winst per klant zal verhogen.

Of er een concurrentiestrijd tussen telecomaanbieders zal losbarsten valt dus nog te bezien. Er is al enige concurrentie van bijvoorbeeld Tele2. Deze telecomaanbieder biedt al geruime tijd een datalimiet van 24GB aan voor €35 per maand. Hoewel dat niet onbeperkt is, dingt het wel mee. Nederland is overigens wel een van de duurste landen van Europa wanneer het gaat om het aanbieden van mobiel internet. Het zou daarom wel passend zijn als deze prijs zou dalen. Mocht de concurrentiestrijd inderdaad beginnen, dan is het waarschijnlijk dat KPN, Vodafone en Tele2 hun prijzen zullen verlagen.

Een andere optie die de datalimiet praktisch gezien voor veel mensen zal verhogen wordt wederom gevonden bij T-Mobile. In het najaar van 2016 boden ze voor het eerst een abonnement aan, waarbij het streamen van muziek niet meetelt als gebruikte data. Ook van dit abonnement is het niet zeker of het lang zal blijven bestaan in verband met een mogelijke overtreding van de netneutraliteit. Netneutraliteit stelt dat alle websites en alle diensten op het internet even snel dienen te worden aangeboden aan consumenten. Het abonnement van T-Mobile opent echter de mogelijkheid van het voorrang bieden aan muziekstreamdiensten en -platforms. Momenteel wordt onderzocht of T-Mobile’s nieuwe abonnement volgens de wet mogelijk is.

 

Plaats een reactie