Er zijn afgelopen zaterdag nieuwe Europese regels van kracht geworden met betrekking tot ‘roaming’: het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland. Zowel bellen, SMS-en en internetten zijn een stuk goedkoper geworden. Deze nieuwe regels gelden als een overgang tot juni 2017. Vanaf dat moment zijn afzonderlijke roamingtarieven helemaal niet meer toegestaan. Vanaf dit moment is het echter al mogelijk om in andere EU-landen een stuk voordeliger gebruik te maken van de mobiele telefoon.
KPN introduceert onbeperkt bellen en 1GB data over de grens
KPN presenteert vanwege de nieuwe Europese regels een nieuw abonnement. Het is daarmee mogelijk om in heel Europa en de Verenigde Staten onbeperkt te bellen en gebruik te maken van 1GB aan data. Helaas levert dit een flinke prijs op, terwijl het de bedoeling was om de kosten in het buitenland juist omlaag te brengen. De bundel lijkt vooral interessant voor zakelijke klanten, al kunnen volgens KPN ook consumenten gebruik maken van Premium Plus.
De bundel van KPN gaat €99 per maand kosten. Dat levert in Nederland 20GB per maand op. Van die 20GB mogen gebruikers 1GB gebruiken in de andere Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. Bovendien is het zowel in Nederland als in het buitenland mogelijk om maandelijks onbeperkt te bellen.
T-Mobile schaft roamingkosten alvast af
T-Mobile gaat heel duidelijk een stap verder. Het is de eerste grote provider die de extra kosten voor internet over de grens helemaal afschaft. In plaats daarvan is het mogelijk om gewoon vanuit de eigen nationale bundel gebruik te maken van het internet, ook in het buitenland. Helemaal zonder limiet is dat overigens niet. T-Mobile stelt haar klanten standaard 250MB per maand beschikbaar voor het gebruik van WhatsApp, Facebook, Twitter en andere online diensten. Na die 250MB is het mogelijk ome en aanvullende vakantiebundel af te sluiten.
De nieuwe regeling van T-Mobile geldt zowel voor bestaande klanten als voor nieuwe klanten, waarmee de provider zich probeert te positioneren als een vooruitstrevende aanbieder die alvast vooruitloopt op de regelgeving vanaf juni 2017. Het is in de tussentijd verstandig om per provider na te gaan hoe de overgangsfase eruit ziet. Vanaf volgend jaar zullen de verschillende providers er allemaal voor moeten zorgen dat het mogelijk is om de tegoeden uit de nationale bundels ook over de grens in te zetten.